Bakalie to dość duża grupa produktów, które mogą skutecznie zastąpić tradycyjne słodycze. Są zdrowe, naturalne, często wybierane jako przekąska dla ludzi chcących odżywiać się zdrowo i w sposób zbilansowany. Sprawdź, co dokładnie kryje się pod tą nazwą oraz czym są ekologiczne bakalie!
Bakalie - co kryje się pod tą ogólną nazwą?
Bakalie to ogromna różnorodność produktów, które różnią się od siebie fakturą, kolorem oraz wartościami odżywczymi. Są wśród nich rozmaite orzechy oraz owoce, które smakują nieziemsko. Bakalie uważane są za rewelacyjny zamiennik tradycyjnych słodyczy ze sklepowych półek. Zamiast batonika, można wziąć ze sobą do pracy woreczek wypełniony orzechami i suszonymi owocami. A jest ich całe mnóstwo! Poza nimi w skład bakalii wchodzą również pestki.
Orzechy, które bardzo często znajdujemy w składzie bakalii, to głównie orzechy włoskie, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy arachidowe oraz orzechy pekan. Są to bardzo zdrowe dary natury, które charakteryzują się rewelacyjnymi właściwościami prozdrowotnymi oraz sporą dawką nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Decydując się na bakalie, jako codzienną przekąskę, warto wiedzieć, że orzechy nie są polecane osobom, które mają problemy z trawieniem.
Warto wiedzieć, że bakalie są bogactwem takich składników, jak witamina E, witaminy z grupy B, cynk, magnez, białko, błonnik i wiele więcej.
Jakie owoce zalicza się do bakalii?
Bakalie to również rozmaite suszone owoce. W mieszankach znajdziemy takie owoce jak suszone figi, daktyle, morele, rodzynki, żurawinę, mango czy śliwki. Wśród nich największą wartość odżywczą mają morele. Można je zajadać bez względu na to, czy zostały bezpośrednio wyjęte z opakowania, czy namoczone wcześniej w wodzie. Nierzadko suszone owoce wykorzystywane są również do różnego typu wypieków. Z suszonych owoców robi się też kompoty, które wspomagają trawienie.
Suszenie jest uniwersalnym sposobem na to, aby na dłużej zachować trwałość konkretnych owoców. Dzięki temu można się nimi cieszyć na całym świecie, bez względu na to, w którym zakątku globu ten konkretny owoc jest uprawiany. Suszenie to proces, w który nie ingerują żadne konserwanty czy środki wzmacniające smak owoców. Owoce suszone ekologicznie są bardziej brązowe od innych. Zawierają również więcej cukru z powodu jego naturalnego zagęszczenia.
Oznakowanie ekologicznych bakalii
Bakalie ekologiczne, czyli takie, których produkcja odbywa się bez udziału nawozów oraz środków konserwujących, posiadają specjalne oznaczenia na opakowaniach. Jest to bardzo ważne, ponieważ w sklepach można zakupić również tańsze i gorsze odmiany bakalii. Jeśli chcesz zakupić bakalie ekologiczne, na opakowaniu musi znaleźć się zielony liść. To wyjątkowe logo obowiązuje w całej UE. Dzięki niemu wiemy, co kupujemy i czego możemy spodziewać się po danym produkcie. Taki certyfikat obowiązuje sprzedawcę, jeśli prowadzi on sprzedaż bakalii na wagę.