W obecności Grzegorza Kulawinka i Mateusza Podsadnego, przy ulicy Towarowej 1 została otwarta pierwsza jadłodzielnia w Kaliszu. Podobne inicjatywy istnieją już w wielu polskich miastach. Wstęgę przecięli przedstawiciele miasta, Dariusz Put, dyrektor fabryki Winiary, Szymon Ulkowski, kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé oraz Roman Żarnecki, prezes fundacji CHOPS. Obecni przy otwarciu symbolicznie uzupełnili półki jadłodzielni.

Jadłodzielnia jest inicjatywą Fundacji CHOPS i marki Winiary, która prowadzi akcję „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, uczącą, jak ograniczać marnowanie żywności oraz negatywny wpływ na środowisko. Każdego roku jeden Polak wyrzuca 235 kg żywności, ponad połowa z tego przypada na gospodarstwa domowe. To w sumie 9 mln ton rocznie w skali kraju.

Jadłodzielnia to miejsce, gdzie można przekazać nadmiar jedzenia. Składa się na nią lodówka oraz regały. Znajdą się w niej nie tylko produkty Winiar, każdy mieszkaniec może przekazać żywność, która nadaję się do spożycia, a przygotowana w nadmiarze, zostałaby wyrzucona. Osoby potrzebujące mogą skorzystać ze znajdujących się tam produktów w dogodnym momencie. 
Opiekę nad jadłodzielnią – mycie, sprawdzanie żywności - będzie sprawować jedna z wolontariuszek Fundacji.