Większość osób, które przygotowują posiłki dla siebie i swoich bliskich zwraca uwagę na to by było to szybkie, ekonomiczne i zdrowe, a przy tym smaczne. Dlatego naczyń firmy Zepter można używać w systemie warstwowym, korzystając tylko z jednego źródła energii.
Zasady gotowania w systemie wielowarstwowym:
- potrawa, która gotuje się najdłużej, gotuje się na najniższej warstwie.
- jeśli dostawiasz kolejną warstwę – pamiętaj, aby istniał przepływ ciepła albo ogrzej wcześniej tę warstwę.
Ciepło przenosi się z dołu do góry ogrzewając piętrowo ustawione na sobie naczynia a w nich przygotowane produkty.
Przykład 1
- pierwsza warstwa - naczynie 4l, śr,24cm - mięso
- druga warstwa - durszlak o średnicy 24cm (naczynie do gotowania na parze) - warzywa, jajka (np. na kolacyjną sałatkę)
- trzecia warstwa - obręcz redukcyjna + miska o średnicy 20cm - kasza gryczana niepalona lub dowolna inna kasza zalana gorącą wodą w odpowiedniej proporcji (np.2:1)
- czwarta warstwa - tarka - różyczki brokułu przykryte miską
- piąta warstwa - patelnia 1,6l - rozpuszczanie czekolady do deseru
Przykład 2
- pierwsza warstwa - naczynie 5,5l,śr.24cm - warzywa, pieczarki - gulasz bezmięsny
- druga warstwa - durszlak o średnicy 24cm (naczynie do gotowania na parze) - banany, gruszki
- miska o średnicy 24cm przykrywająca durszlak
- na niej patelnia 1,6l, śr.20cm (z wcześniej przysmażoną rybą)
Gotowanie w systemie wielowarstwowym nazywane jest również gotowaniem w piramidzie.
Chcesz dowiedzieć się więcej, zadzwoń: tel. 501017147.
Więcej informacji o innych naczyniach Zepter pod linkiem Naczynia Zepter.